Банкеръ Daily

Свят

Мъск недоволства, че трябва да плати 11 млрд. долара данъци

Илон Мъск се оплакал в "Туитър", че трябва да плати данъци в размер на повече от 11 млрд. щ. долара за 2021-а - сума, която може да се окаже рекордна вноска в американската Агенция за приходите. 

Всъщност, дни преди най-богатият човек на планетата и главен изпълнителен директор на "Тесла" да сподели недоволството си в социалната мрежа, експерти на агенция "Блумбърг" бяха изчислили, че данъчното му задължение ще надхвърли 10 млрд. долара, ако той закрие всичките си опции, които имат падеж през тази година. И че е трудно да се каже дали това ще е данъчен рекорд, защото приходната агенция не разкрива публично индивидуалните данъчни декларации, но със сигурност ще е сред най-едрите вноски за всички времена.

Въпреки шокиращия за обикновените хора размер, въпросното плащане е малка част от личното състояние на милиардера, което се е увеличило с 95 млрд. долара от началото на годината до средата на декември.

В тази връзка независимата мрежа за разследваща журналистика и новини ProPublica обвини през юни Мъск, че плаща малък налог върху доходите си в сравнение с огромното си богатство. Милиардерът пък отхвърли тези твърдения с мотив, че не получава заплата нито от "Спейс Екс", нито от "Тесла" и има 53% ефективна данъчна ставка за опциите по акциите, които закрива.

Мъск очаква този процент да се повиши през идната година заради настояванията на демократите, най-вече на най-лявото им крило, за разширяване на дефиницията за доход, като в нея се включи и увеличението на личното състояние. Председателят на сенатската финансова комисия Рон Уайдън предлага да се въведе "данък милиардери" - годишен налог на нереализираните печалби на най-богатите американци от публично търгуваните им активи, какъвто е "Тесла".

Сенатор Елизабет Уорън пък обвини действащия данъчен кодекс за "манипулиран" и поиска промени, така че "Човекът на годината да си плаща истинските данъци и да престане да се възползва безвъзмездно от системата". (Бел. ред. - В тазгодишната си класация списание "Тайм" обяви Мъск за "Човек на 2021-а").

В отговор милиардерът написа, че "ако Уорън си отвори очите за две секунди, ще разбере, че той ще плати повече данъци от който и да било американец за тази година".

За да се издължи към данъчната служба, Мъск закри почти 15 млн. опции и продаде милиони акции. Това се случи след като той попита риторично в "Туитър" през ноември дали ще трябва да продаде 10% от дела си в "Тесла", чийто акции поскъпнаха с над 2300% през последните пет години. По сметки на "Блумбърг", най-богатият човек на планетата би могъл да спести няколко милиарда долара от дължимите за капиталови печалби на щата Калифорния, след като ликвидира тамошните си имоти и активи и се премести в Тексас.

Мъск не е единственият милиардер, който ще плати огромни данъчни сметки. Американските богаташи са увеличи повече от двойно продадените акции през тази година заради ръста на борсовите котировки и преди потенциалното повишение на налозите през 2022-а. 

Досега вторият по богатство човек в света - Джеф Безос - е продал книжа на "Амазон" за над 9 млрд. щ. долара, а Марк Зукърбърг е ликвидал акции за 4.5 млрд. долара в "Мета платформс" (както вече се нарича "Фейсбук"). И двамата вероятно ще платят по-ниска данъчна ставка от Мъск, отчасти защото приходите от продажбите им са насочени към благотворителни инициативи, които позволяват данъчни редукции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във