Банкеръ Daily

Свят

Мъск моли съкратени служители на Туитър да се върнат на работа

След като съкрати почти половината от персонала на Туитър в петък, милиардерът Илон Мъск, който закупи компанията за 44 милиарда долара, сега се е свързал с десетки от отстранените служители с молба да се върнат обратно на работа, съобщава "Блумбърг".

Някои от хората, приканени да се върнат на работа, са били отстранени погрешка, според двама души започнати със случващото се в компанията. Други са били отстранени, преди ръководството да си даде сметка, че тяхната работа и опит могат да бъдат нужни за изграждането на нови продукти, услуги и иновации, които Мъск обмислял.

Новият собственик отстрани от работа близо 3700 души миналата седмица, изпращайки им имейл. Много от тези хора са установили, че са се оказали без работа, след като достъпът им до системите на Туитър са били внезапно прекъснати. Целта на това отстраняване била да се компенсират разходите по закупуване на компанията и да се оздравят финансите й. Но фактът, че някои служители сега били помолени да се върнат на работа, показва колко хаотично и прибързано е било отстраняването им.

Засега говорител на Туитър не е коментирал информацията.

В петък пък Мъск заяви: "Що се касае до съкращенията на работната сила, за жалост няма избор, когато компанията губи по 4 милиона долара дневно". Той каза, че отстранените от работа ще получат обезщетения в размер на три заплати. Но група служители вече подаде колективен иск срещу компанията, защото не ги е уведомила за съкращенията с предизвестие от 60 дни, изисквано от американските закони.

След съкращенията в петък Туитър е останал само с около 3700 служители. Мъск ги е заставил  бързо да осигурят нови продукти и услуги за потребителите и в някои случаи служителите дори е трябвало да спят в офиса, за да изпълнят сроковете.

През уикенда Туитър пусна нов план за абонамент, при който акаунтите, удостоверени като автентични със синя отметка ще струват 8 долара на месец. Сред другите нововъведения ще бъде намаляване наполовина на рекламите и възможност да се качват по-дълги видеа.

Компанията ще създаде освен това съвет, който ще  бъде регулатор на съдържанието в социалната мрежа и ще бъде съставен от хора с доста различни гледни точки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във