Банкеръ Daily

Свят

Мъск изпраща към Луната спътник, платен с Dogecoin

SpaceX ще изпрати към Луната през 2022 г. спътник по контракт, изцяло заплатен с криптовалутата Dogecoin. За това съобщава шефът на компанията Илон Мъск в  Twitter.

"През следващата година SpaceX ще изпрати към Луната спътникът Doge-1, сумата за плащането на който е проведена в криптовалутата Doge",  пише той.

На сайта на канадската компания Geometric Energy Corporation (GEC), чиято собственост е спътникът, е отбелязано, че той ще бъде изстрелян в първата четвърт на 2022 година с помощта на ракетата носител Falcon 9. Става дума за 40-килограмов апарат, който ще бъде изведен на окололунна орбита и с помощта на сенсори и камери ще събере данни за естествения спътник на Земята. Компанията ще изпрати този спътник, възползвайки се от търговската програма за изстрелване на космически апарати, която предлага SpaceX. Сумата по сделката не се съобщава.

"Заплащайки такава мащабна сделка с Dogecoin, Geometric Energy Corporation и SpaceX укрепиха тази валута  като средство за разплащане при правене на "лунен" бизнес в космоса", отбелязват  в изявлението си от GEC. "Тази мисия ще демонстрира възможностите за използване на криптовалута зад пределите на орбитата на Земята и ще положи основата за межпланетарна търговия", казва вицепрезидентът на SpaceX по търговските операции Том Очинеро. "Ние с нетърпение очакваме изстрелването на Doge-1 към Луната".

В началото на април Мъск съобщи в Twitter, че SpaceX се кани да изпрати Dogecoin на Луната. Тогава предприемачът не поясни, какво има в предвид. След неговото изявление стойността на криптовалутата скочи с 30 процента. В неделя пък на фона на новините за изстрелването на заплатения с Dogecoin спътник валутата поскъпна до 0.58 долара в сравнение с 0.50 долара предната вечер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във