Банкеръ Daily

Свят

Мумбай е най-щедър към гурбетчийте

Финансовото, търговско и "увеселително" сърце на Индия - Мумбай, оглави световната класация по размера на възнагражденията на емигрантите, сочи анкета на "Ейч Ес Би Си банк интърнешънъл". Интервюираните "гурбетчии" там са обявили среден годишен доход от 217165 щ. долара. Това е двойно повече от средната годишна заплата в глобален мащаб на работещите зад граница лица, която е  99903 щ. долара.

Проучването на "Ейч Ес Би Си" е обхванало 27587 емигранти от 159 държави и територии. Въз основа на изискването за извадка от минимум 90 лица от дадено място, участвали в допитването, 52 големи града  са включени в анализа на данните. В челната шестица влизат още Сан Франциско, Цюрих, Шанхай, Женева и Ню Йорк. А сред първите десет попадат още два азиатски мегаполиса - Джакарта (на осмо място) и Хонконг (на девето).

Докато "гурбетчиите" в Азия са добре оценени финансово, тамошните градове предлагат по-ограничени възможности за работа на чужденците от някои дестинации във Великобритания и Щатите - като Лондон, Сан Франциско, Ню Йорк и дори Бирмингам, който е на 50-о място в световната класация на "Ейч Ес Би Си" с 62 хил. долара средна годишна заплата. 

Най-привлекателни за амбициозните емигранти, които искат да направят кариера извън родните си места, са финансовите и технологичните центрове на САЩ и Обединеното кралство. Лидер по този показател е Сан Франциско, следват от Лондон, Ню Йорк, Дъблин и Бирмингам. Въпреки че е на четвърта позиция сред местата с най-добри възможности за работа на емигрантите, Дъблин е доста под средното глобално трудово възнаграждение със своето 37-о място и 91400 щ. долара годишно. Въпреки това 61% от емигрантите в столицата на Ирландия твърдят, че имат по-добър баланс между работата и стандарта на живот. 

Швейцария, която до миналата година оглавяваше класацията на държавите с най-високи възнаграждения на чужденците, участва с два града в подреждането на "Ейч Ес Би Си". По-предното трето място принадлежи на Цюрих, който плаща средно 206.9 хил. долара на година на чужденците. Той е технически център за фирми като "Алфабет" и в него са централите на банковите гиганти "Ю Би Ес груп" и "Креди Сюис груп". Петата в класацията - Женева, се отплаща на емигрантите със заплащане от 184.9 хил. долара годишно. Там са базирани някои от най-големите търговци на суровини, включително  и "Трафигура груп" и "Меркуриа енърджи груп".

Въпреки че скъпият живот в Швейцария има пословично лоша слава, високите възнаграждения в страната и ниските персонални данъчни ставки са дали основание на 77% от работещите в Цюрих чужденци да споделят, че чистите им доходи са се увеличили,  след като са се преместили в града. На практика повече от половината емигранти в Цюрих твърдят, че там живеят по-добре, отколкото в родните си места, въпреки високите наеми и скъпите недвижими имоти.

"Гурбетчиите" в Берлин и Прага също оценяват като приемлива цената на живота в германската и в чешката столица, въпреки че те са почти в дъното на класацията на "Ейч Ес Би Си". Берлин е 42-ри с 84.2 хил. долара средна годишна заплата за емигрантите. Прага е на 46-о място - с 68.7 хил. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във