Банкеръ Daily

Свят

Мъките на Хари и Меган през погледа на HR-а

Поуките от разкритията на двойката в интервюто с Опра Уинфри

Длъжността, която принц Хари и Меган Маркъл заемат, или по-точно заемаха в британското кралско семейство, може да е уникална по рода си, но интервюто им с Опра Уинфри пак може да е поучително за професионалистите в областта на човешките ресурси, дори и да не работят в Бъкингамския дворец. По време на двучасовия разговор, излъчен на 7 март, двойката засегна редица важни въпроси, с които много компании се сблъскват, твърди икономистката и антрополог Карън Хо.

Във "Фирмата", както Маркъл нарича британското кралско семейство, няма HR отдел, но пък изобилстват проблеми именно от тази област, както стана ясно от думите на Маркъл и съпруга й. Ето някои от тях.

 

Липса на предварителна подготовка у Меган

Всеки, идващ отвън в кралското семейство, се сблъсква с нови отношения, но Маркъл не е проучила Хари и семейството му преди срещата си с тях и това е довело до прекалено стръмна крива на запознаване с нови неща. Липсата на знания за монархическите традиции води например до това, че в последния момент научава, че трябва да прави реверанс пред кралицата дори в частни срещи. И в този момент за пръв път й светнало, че няма да й е лесно, признава самата тя.

Поука: Предварителна подготовка, включваща запознаване с документация и предварителни инструкции за традиции и стандарти, може да помогне за избягване на конфузни ситуации. Още по-хубаво е, ако към новопостъпилия бъде прикрепено "другарче", което да помага за интегрирането му.

 

Твърдения за расистки коментари за сина им

Синът на Меган и Хари, Арчи, е роден на 6 май 2019 г. Хари казва в интервюто с Опра Уинфри, че преди раждането на Арчи член на семейството попитал колко ли тъмно ще е бебето. Макар че Хари в началото отказа да уточни кой е повдигнал въпроса, Уинфри по-късно съобщи, че това не били нито бабата, нито дядото на Хари – кралица Елизабет и принц Филип. Самата Маркъл, чийто баща е бял, а майка й е черна, е била обект на расистки коментари в британски таблоиди още от оповестяването на връзката й с Хари през 2016-а.

Поука: Обърнете внимание на екипа си да се въздържа от коментари за това колко тъмна е нечия кожа – те почти никога не са уместни.

 

Тормоз

Маркъл твърди, че не тя е разплакала Кейт Мидълтън няколко дни преди сватбата си, както пресата твърдеше, а тъкмо обратното. Причината за спора били рокличките на шаферчетата. Бъдещата й етърва после й се извинила, като й изпратила цветя и бележка. "Направи същото, което и аз бих направила, ако обидя някого – пое отговорност", коментира Маркъл.

Поука: В момент на силно напрежение е важно да се запази професионализмът. Когато човек от екипа нарани нечии чувства, трябва да се извини по подходящ начин и да поеме отговорност за поведението си.

Кейт и Меган

 

Непоследователен пиар

Според Маркъл, когато инцидентът с Кейт изтекъл в пресата и Маркъл била обрисувана като лошата, монархията не й дала възможност да изясни какво всъщност се е случило, въпреки че имало свидетели, готови да я подкрепят. "Много бих желала тя да беше поискала да коригира това – казва Меган по адрес на Кейт, – но може би по същия начин, по който дворецът не позволи на никой да отрече твърденията, не биха позволили и на нея, защото тя е добър човек."

Уинфри пък цитира статия, сравняваща тотално различните заглавия и тон на статиите за Маркъл и Мидълтън в британските медии по повод идентични действия, демонстриращи двоен стандарт в медийното отразяване.

Поука: Важно е за HR професионалистите да се координират с пиар екипите, за да отстраняват бързо и последователно неточностите при предаването на събития, особено когато в тях участват висши представители на компаниите.

 

Липса на финансова подкрепа и сигурност

Хари разкрива, че решението на семейството му да напусне кралското семейство означавало за тях и рязка загуба на финансова подкрепа в началото на 2020 г. поради условията за тяхното отделяне. Хари твърди, че ползвал средства от наследството си от майка си Даяна, за да плаща за охраната на сина си, която иначе би била финансирана от държавата и осигурявана от лондонската полиция. Вместо това режисьорът и продуцент Тайлър Пери предоставил на семейството жилище и охрана в продължение на няколко месеца, когато се преместили от Ванкувър в Лос Анджелис.

Поука: Спирането на финансова подкрепа и охрана на висши представители на компанията може да доведе различни рискове – от такива за физическата им сигурност до изтичане на чувствителна информация. Цената на такова решение трябва внимателно да се преценява, особено ако други членове на екипа с далеч по-спорно поведение не са били подложени на подобно отрязване от ресурси.

 

Двоен стандарт по отношение на титлите

Маркъл се оплаква, че синът й Арчи не е получил титла на принц като децата на Уилям и Кейт. Пред Опра Уинфри тя изтъква, че никой не й обяснил причината, поради която "първият цветнокож член на това семейство не е бил титулуван по същия начин като другите внуци". Според кралския протокол от 1917 г. само най-големият син на най-големия син на престолонаследника (в случая принц Чарлз) получава титлата принц, но кралица Елизабет го е нарушила, дарявайки с такива титли всички деца на Уилям.

Поука: По отношение на титлите трябва да се поддържа последователност, а когато има изключения или промяна в политиката, трябва да са обосновани с ясни причини, за да се избягва неяснота.

Бебето Арчи

 

Липса на изходящо интервю при напускане

Миналия месец редица медии съобщиха, че анонсирането на интервюто с Уинфри "сварило неподготвен" Бъкингамския дворец и в кралските среди имало "значителна нервност" за това какво може да кажат Хари и Меган. Хари твърди, че след като той и Меган се преместили в Северна Америка, провел редица разговори с баба си и баща си принц Чарлз, преди последният да престане да отговаря на обажданията му. Двучасовият разговор на Хари и съпругата му с Опра Уинфри е най-подробното досега описание на преживяванията им като представители на кралското семейство.

Поука: Изходящите интервюта често могат да предоставят на HR специалистите ключова информация как да подобрят задържането на кадрите. Напускащите членове на екипа могат да са от полза за компаниите по-добре да идентифицират систематичните проблеми в работната култура, възпрепятстващи растежа, продуктивността и професионалното развитие на другите членове на екипа. Преждевременното прекъсване на комуникацията може да доведе до допълнителни проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във