Банкеръ Daily

Свят

Мъж атакува Меркел пред Бундестага веднага след клетвата й

Германската полиция е задържала неизвестен мъж, който се опитвал да се добере до Ангела Меркел веднага след като тя положи клетва в Бундестага. Според информация на "Велт" точно когато тя излизала от сградата на германския парламент мъжът се втурнал към нея, като крещял нещо на немски.

Въпреки случилото се канцлерката запазила спокойствие и бързо влязла в служебния си автомобил.

Минути преди това Ангела Меркел положи клетва за четвърти мандат на канцлерския пост. По-рано днес Бундестагът (долната камара на парламента) одобри  избирането й след шестмесечна неяснота.

Меркел се закле "с Божията помощ да посвети всичките си сили, за да работи за добруването на германския народ" и "да пази и брани основния закон и законите на федерацията".

Церемонията се ръководеше от председателя на парламента и бивш финансов министър Волфганг Шойбле, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес. Министрите от новото 16-членно правителство ще положат клетва по-късно днес.

Очаква се утре Меркел да разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА. Двамата лидери, които имат много добри отношения, ще проведат работна среща.

Визитата подчертава близките връзки между Франция и Германия, които са и основна движеща сила в Европейския съюз. Макрон посети Меркел в Берлин ден след встъпването си в длъжност през май миналата година. Френският президент се надява новото германско правителство да подкрепя амбициозната му програма за по-тясна интеграция в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във