Банкеръ Daily

Свят

Мугабе пак не подаде оставка

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе направи обръщение към нацията, без да обяви, че се оттегля, а вместо това каза, че ще ръководи конгрес на управляващата партия ЗАНУ-ПФ следващия месец, въпреки че беше отстранен от лидерския й пост вчера, предадоха световните агенции.

Мугабе заяви в речта, предавана по държавната телевизия, че признава отправените срещу него критики от ЗАНУ-ПФ, армията и обществеността, но не коментира дали ще се оттегли.

По думите му извършеното тази седмица завземане на контрола от армията не е заплашило конституционния ред в Зимбабве, нито властта му като държавен глава или върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Преди това управляващата партия каза, че Мугабе трябва да подаде оставка до днес на обед или срещу него ще бъде предприета процедура за импийчмънт.

След като Мугабе не оправда очакванията да обяви оставка в обръщение към нацията, лидерът на военните ветерани в Зимбабве Крис Муцвангва заяви, че плановете за импийчмънт срещу президента Робърт Мугабе ще се осъществят, както е предвидено, предаде Ройтерс. Той каза, че в сряда ще има улични протести в зимбабвийската столица Хараре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във