Банкеръ Daily

Свят

Мръсният въздух е общ проблем на Балканите

Общият брой на починалите преждевременно на Западните Балкани заради мръсен въздух достига до 5000 човека годишно. Това заяви Мелинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, цитирана от "Нешънъл джеографик". 

Брегу цитира проучване на Балкански барометър, че 84% от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност.

В същото време 32 % казват, че не са готови да използват екологични продукти. В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство.

Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество.

Миналата седмица София влезе топ 3 по мръсен въздух в света.  На първо място е Сараево в Босна и Херцеговина, на второ място е Лахор в Пакистан, на трето София.  Следват Делхи в Индия и Прищина в Косово. 

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух според СЗО: - Остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), Рак на белия дроб, Исхемична болест на сърцето, Инсулт.

СЗО препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във