Банкеръ Daily

Свят

Мрачно време за най-известните културни паметници в Испания

Катедралата "Свети Яков" в в Сантяго де Компостела

Пандемията нанася загуби за милиони евро на най-посещаваните забележителности в Испания, отчита „Ел Паис“ в първия ден след неделята, в която католическият свят чества Възкресение Христово.

По-конкретно се отчетени загубите на двореца „Алхамбра“ – арабската красавица в Гранада, катедралата „Саграда Фамилия“ в Барселона, джамията „Мескита“ в Кордоба, катедралата „Свети Яков“ в Сантяго де Компостела.

И Мерида – градът с най-добре съхранени римски монументи на Пиренейския полуостров с изключително добре запазени амфитеатър, триумфална арка от времето на император Траян, цирк, акведукт и други забележителности - изчислява огромни загуби от липса на туристи. Според организацията, отговаряща за съхраняването и поддържането на културното наследство в Испания, само за времето на Страстната седмица хазната е на минус 332 000 евро – толкова са постъпили миналата година от общо 30 241 туристи. По предварителни разчети, преди коронавируса, в бюджета за 2020 г. се предвиждаше 74 на сто от постъпленията да дойдат от посетителите на забележителностите. При настоящото тримесечно затваряне на културните обекти се очаква загубите да достигнат до 1.4 милиона евро.

По-конкретно за дворците „Алхамбра“ и „Хенералифе“ в Гранада, които са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се отчита, че те ще трябва да „преглътнат“ загубата на най-малко 7.5 милиона евро заради трите месеца, в които остават без туристи. Общо приходите им от посетители за 2019 г. са били 30 милиона евро.

Прочутата катедрала „Саграда Фамилия“ в Барселона, проектирана от Антонио Гауди през 1882 г., също се очаква да преживее тежка година. През 2019 г. тя бе разгледана от над 4,5 милиона туристи, от които приходите само за нея бяха около 95 милиона евро.

За джамията „Мескита“ в Кордоба месеците март и април винаги са били много доходоносни. През април 2019 г. нейните посетители бяха 236 940 души, а годишният приход – 15.8 милиона евро. Сега липсата на посетители само за април се изчислява на 1.5 милиона евро загуби.

Катедралата „Свети Яков“ в Сантяго де Компостела и музеят към нея, които са в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г., също тази година за първи път ще имат сериозни проблеми. Този Великден към тях не прииждаха поклонници, а те са съществена част от 275 000 посетители миналата година. Няма ги и техните дарения.

От фондацията, поддържаща катедралата, обясняват, че принципно, за да се влезе в „Свети Яков“ не се плаща вход, но през Страстната седмица даренията обикновено надхвърлят 20 000 евро. В същото време за влизането в музея се купуват билетчета, като традиционно за периода преди Великден приходите от тях са около 30 000 евро.

Общо загубите за катедралата в Сантяго де Компостела до юни се пресмятат да бъдат около 300 000 евро. А това ще изправи фондацията, поддържаща катедралата, пред сериозно изпитание за подготовката на „Свещената година на Свети Яков“  през 2021 година.

Свещените години са въведени през ХІІ век от Папа Каликст ІІ и се отбелязват винаги, когато празникът на Св.Яков Апостол (25 юли) е в неделя. Ето защо, след 1999 г., 2004 г. и 2010 г. свещена се пада да е 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във