Банкеръ Weekly

Партньори

Мост между ЕС и Индия

Еманюел Макрон бе радушно приет в Индия.

Наред с всички главоболия, които раздялата с Великобритания предизвиква в Европейския съюз, отдалечаването от Обединеното кралство дава надежда за сближаване с някогашната перла в короната му - Индия. За това поне свидетелства възобновеният напоследък диалог между Брюксел и Делхи.

Най-бързо развиващата се икономика с население от 1.3 млрд. души има репутацията на труден партньор за търговски преговори. Но представителите на съюза се надяват, че Брексит ще отстрани поне две от препятствията, пречещи на търговското споразумение с Индия. Става дума за настояването на Лондон за сваляне на високите мита за шотландското уиски, а също и за британските резерви към визовата либерализация, която е един от приоритетите на Делхи, но която би докарала на Острова неизчислимо количество индийци.

Брексит е накарал Делхи да се заинтересува от подновяването на търговските преговори, тъй като индийските компании досега са гледали на Великобритания като на входна врата за европейския пазар, споделя пред "Политико" Сунил Прасад, генерален секретар на базираната в белгийската столица Европейско-индийската търговска камара. Изборът им е бил естествен заради историческите връзки и езика, но сега, когато Островът си отива, те обръщат поглед към континента.

От друга страна, перспективата, че Брюксел е по-близо до сделка с Делхи, не изглежда добре в очите на онези британци, които изтъкваха, че бившите британски колонии ще са най-естественият търговски партньор за Лондон след излизането от общността. Но статистиката показва, че през 2000 г. Великобритания е била най-големият европейски износител за Индия, докато през 2017-а вече се подрежда на четвърто място - след Германия, Белгия и Франция.

Скоро след референдума за Брексит през 2016-а британският министър-председател Тереза Мей предприе пътуване до Индия, целящо да заздрави двустранните връзки и да демонстрира пред Европа, че пред Лондон се откриват нови възможности. Още тогава обаче тя разбра, че Делхи се интересува повече от Брюксел.

В същото време Париж и Берлин удвоиха усилията си за спечелване на благоразположението на индийския бизнес. Френският президент Еманюел Макрон посети Индия в началото на март и подписа договори за инвестиции в размер на 13 млрд. евро. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер го последва след две седмици.

"Заедно с френските си партньори сега сме новата опора на Индия на Европейския континент и в единния европейски пазар", заяви Щайнмайер в университета в Делхи.

Перспективите пред евентуалното търговско споразумение не са безоблачни. Едната спънка е свързана със защитата на инвестициите и се свежда до това, че европейските компании желаят въвеждането на специална арбитражна система за инвеститорите. По този начин няма да им се налага да прибягват до обикновените индийски съдилища, които обвиняват в липса на прозрачност и прекалено бавна работа. Делхи пък смята, че до арбитраж трябва да се прибягва едва след като спорните въпроси са били разгледани от редовния съд. Проблемът се усложнява и от това, че Индия не желае данъчното облагане да попада под шапката на защитата на инвестициите, докато европейските фирми се безпокоят, че данъците могат да се употребят, за да бъдат дискриминирани спрямо местните производители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във