Банкеръ Daily

Свят

Москва: Зоните за сигурност не означават разделение на Сирия

Русия възприема като провокативни твърденията, че зоните за деескалация на напрежението в Сирия ще доведат до разделянето на страната. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той се позова на "нееднократни" изявления на президента Владимир Путин, че в случая не става дума за създаване на предпоставки за разделението на Сирия, "колкото и да му се иска на някого". Целта на това начинание според Лавров е да се започне "придвижване към пълното прекратяване на огъня и деескалация по цялата територия на Сирия".

На пресконференция след срещата си в Москва със своя беларуски колега Владимир Макей руският пръв дипломат обясни, че засега не е възможно да се наложи примирие в цяла Сирия и затова са били подбрани само четири зони. Той добави, че сега се уточняват последните подробности, сред които осигуряването на наблюдението за спазване на примирието и създаването на КПП-та на зоните, през които да могат да преминават граждански лица и хуманитарна помощ.

На пресконференцията Лавров обяви, че Русия и Беларус изготвят план да създадат единно миграционно пространство. По думите му това ще се осъществи в срок до три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във