Банкеръ Daily

Свят

Москва: Зеленски заплашва Русия

Москва възприема думите на украинския президент Володимир Зеленски, заявил вчера в парламента, че Киев има намерение да си върне Крим, като пряка заплаха срещу Руската федерация и посегателство срещу този руски регион. Това каза днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Анализираме изказванията на президента Зеленски, вчерашните изказвания по руската проблематика. В слово пред парламента Зеленски каза, че връщането на Крим трябва да стане главна цел и философия на Украйна. Подобна формулировка означава, че киевският режим смята да използва всякакви, всички налични възможности, включително силови, за да посегне върху този руски регион. Именно така сме склонни да възприемаме това", посочи Песков.

Все още има висока вероятност от военни действия в Украйна, което тревожи Русия, добави прессекретарят на Владимир Путин, който отбеляза "агресивната риторика на украинските власти" и "повишената интензивност на провокационните действия по допирните линии" между въоръжените сили в Донбас.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви днес, че е арестувала трима украински шпиони, единият от които подготвял "атака" с експлозив. 

ФСС не уточни в кои региони и кога са задържани предполагаемите украински шпиони.

Според комюнике на службите за сигурност, цитирано от ТАСС, двама от тях пристигнали в Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на ключови предприятия от стратегическо значение и обекти от транспортната инфраструктура. В колата им били открити късоцевни и автоматични оръжия, както и средства за индивидуална защита.

Според ФСС двамата са признали, че са били вербувани от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) срещу възнаграждение от 10 000 долара.

Третият предполагаем агент е бил арестуван, "докато се насочвал към местопрестъплението", и у него били открити "средства за поразяване" - две самоделни взривни устройства с обща мощност 1,5 кг тротилов еквивалент. Той влязъл в Русия нелегално, включително с цел да подготви скривалища и да прехвърля във федерацията експлозиви.

Украйна отхвърли руските твърдения. "Подобни заявления от ФСС би трябвало да бъдат разглеждани изключително през призмата на хибридната война, при която . . . пропагандата и разпространението на фалшиви информации играят важна роля", каза ССУ", цитирана от Ройтерс.

Русия редовно съобщава за арести на хора, които определя като шпиони или "саботьори", работещи за Украйна, по-специално в Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Новото съобщение идва в момент на повишаване на напрежението между двете страни - Киев заявява, че се страхува от руско нахлуване и обвинява Москва, че трупа войски на границата.

Русия отрича да има каквито и да било войнолюбиви стремежи и на свой ред обвинява Украйна, че представлява "заплаха" за нея, а НАТО - че иска да се разшири чак до руските граници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във