Банкеръ Daily

Свят

Москва: Врагове на "Северен поток 2" са виновни за инцидента с Навални

Събитията около руския опозиционер Алексей Навални, отровен според германските власти с вещество от рода на новичок, са провокирани от противници на изграждания газопровод "Северен поток-2", заяви шефът на руската агенция "Россотрудничество" Евгений Примаков, цитиран от ТАСС. 

"Това, което става с Навални и около него, няма нищо общо нито с новичок, нито с опозицията, нито с "режима" в Русия, нито с борбата или свободите, нито с някакви тайни лаборатории, с Организацията за забрана на химическите оръжия или със самите оръжия, с избори или лустрации, с изобличения и критики, протести и отстояване на държавността. Всичко това засяга само "Северен поток-2". Интересно е само как точно - в технологически план - е била внушена на Германия идеята, че те трябва непременно да участват в тая работа, кой на кого се е обадил и е подметнал това. Или някой там веднага е взел да води тази история", коментира Примаков.

В материала на ТАСС се подчертава, че срещу изграждането на "Северен поток-2" активно се обявяват САЩ.

Вчера говорителят на германското правителство Щефен Зайберт обяви, че има категорични доказателства, че руският дисидент Алексей Навални е отровен с невропаралитичен агент от групата "Новичок". Това е било установено с токсикологичен тест, извършен в специална лаборатория на Бундесвера.

Зайберт отново призова Русия да разследва случилото се с 44-годишния Навални и да даде обяснения за това отравяне. Канцлерът Ангела Меркел е провела в сряда съвещание с ключови министри от правителството, за да решат какви стъпки да предприемат. Зайберт каза още, че Берлин ще уведоми партньорите си от НАТО и ЕС за резултатите от своето разследване, с които ще обсъди евентуална "съвместна реакция" в зависимост от "руския отговор". Ще бъде уведомена и Организацията за забрана на химическите оръжия, а също парламентарните групи в Бундестага.

Алексей Навални бе транспортиран със самолет до Берлин на 22 август, след като два дни преди това се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия. В момента той е на лечение в берлинската клиника "Шарите". През последните десетина години Навални е един от най-яростните противници на руския президент Владимир Путин.

По-рано в сряда Ройтерс предаде, че руски прокурори са поискали от Германия информация за медицинските изследвания, които са били направени Алексей Навални.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във