Банкеръ Daily

Свят

Москва: Великобритания и САЩ търсят конфликт в Черно море

Сергей Рябков

Великобритания и САЩ се опитват да провокират конфликт в Черно море, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде Ройтерс.

Русия ще защитава границите си с всички възможни средства, включително и с военна сила, каза още Рябков.

Високопоставеният руски представител направи тези изявления ден след като Москва предупреди Великобритания, че ще бомбардира кораби на британския военноморски флот, ако извършат още една провокация във водите край анексирания от Русия полуостров Крим.

Вашингтон и Лондон създават напрежение в региона с нежеланието си да приемат, че Крим е част от Русия, изтъкна Рябков, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Русия възприема Крим като част от територията си, след като го анексира през 2014 година. Международната общност обаче смята Крим за част от Украйна. 

"Вашингтон и Лондон отричат реалността... те се опитват да провокират конфликт. Това са руски териториални води, това е нашата граница. Мога да потвърдя, че ще я защитаваме с всички възможни средства, включително и с военна сила", каза Рябков.

Русия заяви в сряда, че е произвела предупредителни изстрели в близост до британски боен кораб, плаващ край бреговете на Крим, за да го накара да напусне руските териториални води.

Великобритания отхвърли руската версия за случилото се. Британските власти заявиха, че Русия е провеждала артилерийско учение и че британският военен кораб се е намирал в териториалните води на Украйна.

Русия при съставянето на военните си планове ще вземе предвид разполагането от САЩ на компоненти от противоракетната система "Иджис Ашор" в базата в полското селище Редзиково, каза още Рябков.

Рябков изтъкна, че разполагането на тези компоненти в Полша е ново доказателство за това, че първоначалните американски изявления, че глобалната система за противоракетна отбрана се изгражда, за да може с нейна помощ да бъдат парирани заплахи от Близкия и Далечния изток, понастоящем са забравени.

За НАТО дойде време да се замисли върху предложението на Русия за мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден обсег.

"Обектът в Редзиково, при старта на подобен механизъм, трябва според нас да бъде проверяван, ако искаме да сме уверени, че няма заплаха в него да бъдат разполагани произведени от САЩ ракети със среден обсег", заяви Рябков.

Американски разрушител е напуснал тази сутрин Черно море, преминавайки през Босфора, съобщава междувременно турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Разрушителят USS Laboon на военноморския флот на САЩ навлезе в Черно море преди 15 дни, като премина през Дарданелите и Босфора, напомня телевизионният канал. 

Около 8 часа тази сутрин той е навлязъл във водите на истанбулския пролив. Преминаването му от там е отнело около час и половина, след което разрушителят е продължил пътуването си в Мраморно море.

На борда на съда са били забелязани много войници с тежки оръдия, отбелязва телевизията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във