Банкеръ Daily

Свят

Москва: Турция е поела ангажимент да зачита суверенитета на Сирия

Турция е поела ангажимент да зачита суверенитета на цяла Сирия, заяви днес руският заместник-външен министър Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС.

Чухме изявленията на турската страна, че единствената цел на възможните й стъпки или на вече направените стъпки в Сирия е борбата срещу тероризма. Разбираме безпокойството на всички, включително на Турция, заради действията на терористите. Това е общо зло и общ противник, каза Вершинин пред журналисти.

"При това обаче винаги подчертаваме, че Турция заедно с нас е поела ангажимента да зачита териториалната цялост и суверенитета на цяла Сирия", подчерта той.

Иран е готов да бъде посредник при възобновяването на диалога между Турция и Сирия, заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Смятаме, че диалогът между Турция и Сирия е в интерес на региона. Ако страните (Анкара и Дамаск) помолят за помощ, ние ще бъдем готови да влезем в ролята на посредник, каза Зариф в интервю за телевизия RT.

Той посочи, че според Техеран единственият начин да се намали безпокойството на Турция по повод терористичните заплахи в района на турско-сирийската граница е разполагането на правителствени сили край границата.

Не може да се допуска окупацията на граничните райони от други сили. Решението се състои в "освобождаването" (от чужди сили) на тези територии и разполагането на сирийската армия там. Иран заедно с Русия е готов да помогне на Турция да разреши този въпрос, каза Зариф.

Турция прекрати преките дипломатически контакти със Сирия през 2011 г. заради разногласия за начините за преодоляване на кризата в страната. В момента Анкара и Дамаск на практика не контактуват или правят това чрез посредници. Турция извърши две военни операции в Северна Сирия и е готова да предприеме трета офанзива. Анкара твърди, че целта на операцията е защитата на националната сигурност на Турция, отбелязва ТАСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във