Банкеръ Daily

Свят

Москва: Спирането на полетите над Беларус застрашава пътниците

Забраната за полети през въздушното пространство на Беларус е проява на пълна безотговорност на западните страни спрямо гражданите им и застрашава сигурността на пътниците. Това написа днес във "Фейсбук" говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предаде ТАСС.

В днешния ЕС "политиката постоянно пропъжда от себе си здравия разум", заяви тя. "Време е Брюксел да се научи да взема ефективни мерки за истинска, а не за мнима сигурност на гражданите", подчерта говорителката.

В неделя Минск приземи принудително самолет на "Райънеър" с мотива, че е имало сигнал за терористична заплаха и арестува двама от пътниците - беларуския дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. След инцидента ЕС препоръча на европейските авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус и ограничи достъпа до своето въздушно пространство и летищата за беларуски превозвачи. Редица страни затвориха въздушното си пространство за беларуската авиокомпания "Белавиа".

Американското Федерално бюро за разследване и Полша са започнали свои собствени разследвания за принудителното кацане на самолета на "Райънер" в Беларус, съобщи ръководителят на литовската криминална полиция Роландас Кишкис, цитиран от Ройтерс.

"Освен Полша, която е започнала свое предварително разследване, разполагаме с потвърдена информация от нашите колеги в САЩ, че и ФБР е започнало свое разследване", каза Кишкис на пресконференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във