Банкеръ Daily

Свят

Москва ще похарчи 1.7 трлн. рубли за подпомагане на хората

Руският министър на финансите Антон Силуанов обяви, че допълнителните бюджетни приходи в размер на 1.7 трлн. рубли (23 млрд. щ. долара) през тази година ще бъдат насочени в помощ на социалната сфера и за други стъпки в подкрепа на икономическия подем. С което изключи възможността за ново орязване на планираните правителствени дългови емисии. 

В интервю за обществената телевизия на 8 септември в кулоарите на Московския финансов форум Силуанов подчерта, че "тези приходи ще бъдат използвани за подпомагане на хората". 

Коментарите на министъра се появяват броени часове след като един от заместниците му - Тимур Максимов - каза, че финансовото ведомство може да успее да слезе под целевия размер на тазгодишната си дългова програма благодарение на допълнителните постъпления в бюджета. Което би бил особено печеливш ход в сегашните условия на повишение на лихвените проценти. 

Руските държавни облигации привличат сериозен капиталов поток от чуждестранни инвестиции през последните месеци след като примамливата им доходност успя да тушира страховете от западните санкции, а финансовата позиция на правителството укрепна в хода на по-бързото от очакваното икономическо възстановяване на страната. Министерството на финансите вече оряза с 900 млрд. рубли планирания номинал на дълговите емисии за тази година като се обоснова с неусвоените средства от продадените през 2020-а облигации.   

Силуанов обаче заяви на 8 септември, че брутният размер на правителствените заеми за 2021-а ще остане на сегашното си равнище от около 2.8 трлн. рубли, тазгодишният бюджет ще бъде балансиран, а през 2022-а и 2023-а се предвижда той да е на излишък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във