Банкеръ Daily

Свят

Москва ще е в локдаун от 28 октомври до 7 ноември

Сергей Собянин

Всички несъществени услуги в Москва да бъдат затворени, разпореди кметът на руската столица Сергей Собянин. Новите мерки са заради огромния ръст на заболели с COVID-19 и ще важат от 28 октомври до 7 ноември. Тяхната цел е ограничаването на разпространението на заразата, предават западните агенции.

"През този период работата на всички компании и организации в Москва трябва да спре", обяви Собянин в изявление.

То идва малко след като Русия съобщи за рекордните 1 036 починали през изминалото денонощие.

Президентът Владимир Путин обяви едноседмичен национален платен отпуск, започващ от 30 октомври, за ограничаване на заразата вчера.

Собянин разпореди всички несъществени търговски обекти и местата за спорт и забавление да бъдат затворени. Хранителните магазини, аптеките и местата с други основни продукти ще останат отворени. Ресторанти и кафенета ще могат да продават храна за къщи.

Масовите събития ще бъдат забранени, а училищата ще бъдат затворени, като почивните дни съвпадат с национални училищни празници. Театрите и кината ще останат отворени, но в тях ще се влиза само след представяне на кюар код.

По думите на Собянин мерките са необходими, защото ситуацията в Москва продължава да се развива според най-лошия сценарий.

По-рано тази седмица Собянин каза на неваксинираните лица над 60 години в Москва да работят от къщи и удължи задължителните ваксинации за работниците в услугите от следващия понеделник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във