Банкеръ Daily

Свят

Москва се ядоса на САЩ заради военни учения в Черно море

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна.

Настоятелно призоваваме САЩ и техните съюзници да се откажат от отработването на военни действия в Черно море. Всички възникващи проблеми в региона може да бъдат решени от черноморските държави без налагане на външна помощ, обяви посолството на Русия във Вашингтон. 

"Многонационалните военни учения Sea Breeze – 2021, които ще се състоят на територията на Украйна и в акваторията на Черно море от 28 юни до 10 юли, поощряват милитаристичните настроения в Киев", се казва в съобщението, публикувано в Туитър. 

Според Москва е най-добре ученията да бъдат отменени, защото "мащабът и явно агресивният характер на  Sea Breeze изобщо не съответстват на реалните задачи по сигурността в Черноморския регион". В съобщението се добавя, че  подобни маневри "повишават риска от непреднамерени инциденти“.

В Западното Черноморие се подготвят американско-украинските учения Sea Breeze 2021, в които освен Вашингтон и Киев ще участват още десет държави от Северноатлантическия алианс. Ще участват около 4 хиляди военнослужещи, 40 бойни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 самолета и хеликоптери и повече от 100 единици автомобили и бронирани машини. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във