Банкеръ Daily

Свят

Москва разкритикува санкциите на ЕС срещу беларуски представители

Русия разкритикува днес заплахите и санкциите на страни от Европейския съюз срещу беларуски представители и изрази подкрепа за все още неясния проект за конституционна реформа на беларуския президент Александър Лукашенко.

Пред студенти от престижния Институт за международни отношения в Москва дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров изрази убедеността си, че беларуският народ ще намери средства, за да разреши сам политическата криза. Той обвини някои свои западни колеги, че действат по отношение на Беларус като съдии и раздават присъди, приемайки санкции срещу тази страна. 

"Смятаме, че това е неприемливо в модерния свят", допълни руският външен министър.

Той направи разграничение между Стара Европа, която разбира необходимостта да се действа по един балансиран начин във връзка с Беларус, и съседите на Беларус, които искат да въвлекат целия Европейски съюз "в тяхната твърда платформа срещу Лукашенко".

Лавров изрази подкрепа за идеята за реформа на конституцията на Беларус, формулирана от беларуския президент, която обаче остава много неясна, отбелязва Франс прес. Според Лавров това е подходящата рамка, за да се организира диалог с гражданското общество.

Самият Лукашенко не даде никакви подробности по проекта за промяна на конституцията, който ще бъде одобрен чрез референдум. Вчера трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония - обявиха Лукашенко и още 29 високопоставени чиновници за персона нон грата.

И ЕС обмисля забрана за влизане и замразяване на авоари по отношение на беларуски представители, но тези мерки трябва да бъдат одобрени единодушно от 27-те страни членки. Все още по този въпрос няма единомислие. Някои страни от ЕС смятат, че подобна мярка ще попречи на усилията да се посредничи за уреждане на кризата в Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във