Банкеръ Daily

Свят

Москва призова британската полиция да не се поддава на "мръсните игри" на Тереза Мей

 Москва призова днес британската полиция да не се поддава на "мръсните политически игри" и да си сътрудничи с Русия след отравянето на двама души с вещество, използвано вече срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи АФП.

"Призоваваме британските правоохранителни органи да не се поддават на мръсните политически игри и да започнат взаимодействие с руските правоохранителни органи. Правителството на Тереза Мей  ще трябва да се извини за всичко, което е направило и го призова да прекрати интригите с отровни химически вещества",  каза на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

По-рано вътрешният министър на Великобритания Саджид Джавид призова Русия да обясни отравянето с новичок, след като още двама души бяха изложени на нервнопаралитичното вещество.

Двойката - 45-годишният Чарли Роули и 44-годишната Даун Стърджис, бяха намерени колабирали в къща в английския град Еймсбъри, графство Уилтшър, в събота, като остават в критично състояние. Джавид посочи, че нервнопаралитичното вещество, използвано при последното отравяне, е било същото като това, на което бяха изложени през март бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Той допълни, че 100 полицаи от подразделението за борба с тероризма работят с полицията на Уилтшър.

Кремъл обвини Лондон, че никога не искал провеждането на общо разследване с Русия за използването на нервнопаралитично вещество в Англия срещу Скрипал.

"Русия предложи още в началото на Великобритания общо разследване и това предложение остана без какъвто и да е било отговор", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и упрекна Лондон, че не показва никакъв интерес към такива стъпки.
 


  

Facebook logo
Бъдете с нас и във