Банкеръ Daily

Свят

Москва посрещна и изпрати Жозеп Борел с подигравки и унижения

Жозеп Борел

Способни ли са европейските институции да наложат нови строги санкции на Русия. След злополучното пътуване до Москва, главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призна, че отношенията между Брюксел и Москва са стигнали дъното. 

Преди визитата Борел говореше за "рестарт и затопляне" и дори за "сприятеляване".  Изглежда трябваше да бъде подложен на публичното унижение в руската столица, за да разбере, че Русия няма желание да поддържа формално любезен тон с общността и я възприема като враг. Така вероятно Путин изглежда още по-внушителен пред поддръжниците си. 

Противоречивото пътуване, при което върховният представител за европейската външна политика и сигурността беше направен за смях, ядоса някои дипломати от ЕС и получи тежки критики. Докато течеше 50-минутната му среща на четири очи с руския външен министър Сергей Лавров, руските власти изгониха трима европейски дипломати. Защото участвали в "незаконните" протести в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални. На съвместната пресконференция пък Лавров директно заяви, че "Европейският съюз е ненадежден партньор" и че европейските държави лъжат за опита за убийство на Навални.  

За да е пълна обидата и унижението,

посещението на Борел беше засенчено по определението на някои критици от провокативна хореография. Навални се появи в московска съдебна зала в стъклена клетка, за да отговаря по повдигнати му нови обвинения. По този начин цялото внимание беше насочено към съда, докато европейският дипломат изглеждаше като гост-натрапник. После той занесе цветя на Големия Москворецки мост и ги положи на мястото, където беше убит Борис Немцов през 2015 година. Никой в ​​Русия не видя това, но всички чуха как Борел приветства руската ваксина “Спутник“ като “добра новина за човечеството“. Изобщо в руската столица първият дипломат на ЕС беше в ролята на "селския идиот" в добре организирано от хората на Путин шоу. 

По време на дебат с Жозеп Борел във вторник следобед много евродепутати осъдиха пътуването му до Москва. Те подчертаха, че то не е станало в подходящия момент поради влошените отношения между Европейския съюз и Русия, продължаващата руска агресия в Украйна, репресиите срещу протестиращите, експулсираните европейски дипломати, лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални и др..

За Маркета Григорова (Зелените/Чехия) това посещение е нанесло непоправими щети на съюза, поради което

Борел трябва да подаде оставка.

"С вашата зле изпълнена визита не само засрамихте европейските граждани, но и помогнахте на Путин и навредихте на руския народ. Вие дадохте на мафиотската държава снимки и изказвания, които ни правят да изглеждаме слаби и корумпирани, а режимът на Кремъл – легитимен“, изтъкна Григорова. 

Испанецът-социалист опита да се измъкне с оправданието, че отишъл в Москва, за да види чрез принципна дипломация дали руското правителство проявява интерес към преодоляване на различията и обръщане на отрицателните тенденции в двустранните отношения.

"Руското правителство е поело по авторитарен път и се отдалечава от Европа. Исках да проверя дали руските власти имат интерес към сериозен опит да обърнем курса към влошаване на нашите отношения и да започнем конструктивен диалог. Отговорът е ясен: не", отбеляза Борел сякаш Кремъл действа по този начин от седмица.

Той не призна, че е направил грешка,

като не се е вслушал в десетките предупреждения. Даже беше създал усещането, че има лична договорка с Лавров и срещата му в Москва ще донесе големи резултати. Вместо това донесе голям срам за Борел и за европейската дипломация. Според анализатори, ако Евросъюзът беше по-силен и по-единен, хората на Путин нямаше да си позволят подобна подигравка, знаейки че ще има тежки последици. Но и в този случай най-вероятно ще последва дълго обсъждане, осъждане и евентуално налагане на някакви ограничения, като част от страните ще кажат, че е необходимо да се даде още един шанс на Русия.

Очевидно е, че докато Европейският съюз продължава да повдига въпроси, свързани с правата на човека и принципите на правовата държава, някакво подобряване на отношенията с Русия не може да се очаква. Редица евродепутати остро разкритикуваха поведението и отношението на руския външен министър Сергей Лавров към Борел по време на тяхната среща и пресконференцията им, който е имал за цел единствено да подкопае доверието в общността.

Евродепутатите са наясно с дългия път към реални действия заради неспособността на държавите членки да предприемат повече и по-решителни действия срещу Русия, включително допълнителни санкции. Критикувани бяха и някои европейски столици, че не реагират адекватно на влошаването на отношенията с Москва, например чрез спиране на газопровода "Северен поток 2“.

В тон със своя началник

говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова да се обръща по-малко внимание на "истерията на Запада по отношение на Руската федерация", тъй като това по никакъв начин не засягало руската политика. Тя отбеляза също така, че всички последни събития, включително експулсирането на европейски дипломати, не са нещо необичайно. 

"Няма нужда да се фокусираме върху тази истерия като нещо, което може да блокира или да промени политиката ни", подчерта Захарова.

Коментарът на руското външно министерство дойде след като в понеделник Германия обяви за “персона нон грата“ руски дипломат в отговор на експулсирането на дипломати от ЕС. В същия ден и Полша и Швеция изгониха руски дипломати.

Коментирайки реакцията на съюза, Захарова отбеляза, че западните дипломати не са изгонени без причина, а защото са участвали в "незаконните протести", а претенциите на Запада били намеса във вътрешните работа на страната.  

"Това продължава години, десетилетия, векове. Западът защитава собствените си интереси. Когато нямат възможност да са конкурентоспособни, те залагат на агресивна политика ", заключи говорителката.

А колкото до това дали ще бъдат наложени строги санкции срещу Русия, ще разберем на срещата на върха на европейските лидери в края на март. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във