Банкеръ Daily

Свят

Москва порица севернокорейския ракетен опит

С изстрелването на балистична ракета Северна Корея предизвикателно пренебрегва резолюциите на Съвета за сигурност. Това е позицията на Москва, заяви днес външното министерство на Русия, цитирано от ТАСС.

"С ракетния пуск от 12 февруари КНДР по наша оценка за пореден път предизвикателно пренебрегва изисванията на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това не може да не буди съжаление и загриженост", посочва министерството.

"В създалите се условия приканваме всички заинтересовани страни да проявяват хладнокръвие, да се въздържат от действия, водещи към по-нататъшна ескалация на напрежението", добавя ведомството.

Московската дипломация изразява убеденост, че проблемите на Корейския полуостров, включително ядреният, може да бъдат уредени единствено с политическо-дипломатически средства. "Пътят към мир и стабилност в региона" според министерството минава през "отказ от конфронтация в полза на усилия за общо оздравяване на военнополитическата ситуация в Североизточна Азия".

В неделя КНДР изстреля балистична ракета, която прелетя близо 500 км и падна в Японско море. Държавната осведомителна агенция КЦТА съобщи, че изпитанието, ръководено лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е било успешно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във