Банкеръ Daily

Свят

Москва: Положението с иранското ядрено споразумение става неприемливо

Положението с иранското ядрено споразумение става неприемливо, заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на срещата си в Москва с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде ТАСС.

"Предстои ни да обсъдим неприемливата ситуация, която се получи с иранското ядрено споразумение. Тази ситуация се получи заради безотговорното поведение на САЩ, които се отказаха от задълженията си, утвърдени с резолюция от Съвета за сигурност на ООН", каза Лавров.

Москва цени ангажираността на Иран да спазва постигнатите договорености и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както бе потвърдено отново в съответното изявление на Техеран, заяви той.

Русия получи писмото на Иран за прекратяване на изпълнението на някои пунктове от иранското ядрено споразумение и внимателно го проучва, съобщи Лавров.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи, че лично е донесъл това писмо до руското държавно ръководство.

"Приемаме Русия като близка страна, с която развиваме добри отношения. Обръщаме специално внимание на Русия сред нашите партньори, поради което донесох лично посланието на президента на Иран Хасан Рохани, за да го предам на президента на Русия Владимир Путин", заяви Зариф.

Само Русия и Китай изпълняват задълженията си по ядреното споразумение, заяви иранският външен министър.

"В годината след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение нашите приятели в лицето на Русия и Китай поддържаха много добри отношения с нас, макар и може би не на това равнище, което очаквахме. Останалите участници в споразумението не започнаха да изпълняват нито едно от задълженията си", заяви Зариф.

Иранският външен министър каза на руския си колега, че решението на Техеран да ограничи някои от доброволните си ангажименти по ядреното споразумение е законно, предаде РИА-Новости, цитирана от Ройтерс.

Действията на Иран не нарушават условията на споразумението, заяви Зариф.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във