Банкеръ Daily

Свят

Москва поднови настъплението си в Украйна

Руските войски са подновили настъплението си в Украйна, след като вчера президентът Владимир Путин е спрял офанзивата в очакване на преговори с Киев, които така и не са се състояли, заяви Кремъл, предаде Ройтерс.

Както Путин, така и украинският му колега Володимир Зеленски говориха за възможни преговори вчера, но Украйна заяви, че сблъсъците с нахлуващите руски войски са продължили и снощи, и днес. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след заповедта на Путин руските войски са влизали в сблъсъци само с "групи националисти" и не са се сражавали с редовните украински сили.

"Вчера през деня, очаквайки преговори, руският президент нареди спиране на настъплението на силите" на Москва. "Тъй като украинската страна отказа преговори, настъплението на руските сили бе подновено днес", заяви Песков, цитиран от АФП.

Днес правителството в Киев заяви, че руските сили атакуват редица украински градове, а в столицата са задържани руски диверсанти. Тази сутрин руското министерство на отбраната заяви, че руснаците са превзели украинския град Мелитопол.

Песков заяви също така на брифинга си, че Русия е очаквала санкциите, наложени от Запада в отговор на инвазията, и е предприела мерки за свеждане до минимум на въздействието им върху икономиката.

Външната политика на Русия няма да се промени след решението на Комитета на министрите на Съвета на Европа да спре правата ѝ в организацията. Това заяви Леонид Слуцки, ръководител на комисията по външни работи на Държавната дума, предаде ТАСС. 

"Можем само да съжаляваме във връзка с подобно решение, което обаче не може по никакъв начин да промени днешния курс на Русия", написа депутатът като отбелязва, че "ситуацията е достигнала критична точка не по вина на Русия".

Комитетът на министрите на ЕС реши днес "незабавно да спре правата на Руската федерация в комитета и в Парламентарната асамблея във връзка с въоръженото нахлуване в Украйна". Решението означава, че "Русия остава член на Съвета на Европа и страна по съответните конвенции на организацията, включително Европейската конвенция за правата на човека".

За втори път руската делегация бива лишавана от правото й на глас в организацията - предишният път беше след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че контактите с ръководството на Украйна биха били безполезни без демилитаризация и денацификация на тази страна, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във