Банкеръ Daily

Свят

Москва отхвърли чешкото искане за обезщетение за взривовете

Заявленията на чешките власти, че Русия трябва изплати обезщетения за взривовете през 2014 г. в складовете за боеприпаси в село Върбетице нямат рационално обяснение. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите й в претенциите си Чехия е стигнала дотам, че Русия трябва да изплати милиардна компенсация за последиците от "инцидент, чието разследване не е приключило", а и чешките власти още не могат да установят причините за него. Захарова окачестви като "непохватни" опитите на Прага да прехвърли с "абсурдни аргументи" на Москва отговорността за влошаването на двустранните отношения.

Вицепремиерът на Чехия и министър на вътрешните работи Ян Хамачек съобщи днес, че е снел забраната за разгласяване на данни от разследването на инцидента във Върбетице, наложена върху шефа на външното разузнаване Марек Шимандъл и началника на националната полиция Ян Швейдар. Според Хамачек забраната е била наложена, за да се предотврати изопачаване на фактите в медийни публикации за взривовете.

Чешките власти твърдят, че отговорни за експлозиите в складовете са руските агенти Александър Петров и Руслан Боширов, които са заподозрени от Великобритания като извършители на покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 година. Прага изгони 18 руски дипломати по подозрение в шпионаж, а Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломати, припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във