Банкеръ Daily

Свят

Москва: Няма опасност от военен сблъсък със САЩ в Сирия

Дмитрий Песков

Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов увери, че няма опасност от военен сблъсък между със САЩ в Сирия. "Все пак разумът трябва да надделее над безумието", посочи Богданов, който е специален представител на руския президент за Близкия изток и Африка.

Той обаче уточни, че Москва счита за неприемливи възможни удари на САЩ в Сирия. По думите му Кремъл разчита, че Вашингтон ще се вслуша в руските заявления за тежки последствия. В момента се осъществявали "работни контакти" между представители на двете страни, обясни още Богданов, цитиран от ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече се закани да отговори на химическата атака край Дамаск, при която загинаха най-малко 60 души. Според Москва обаче не са използвани химически оръжия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия няма да се откаже от дипломатическите опити за Сирия. САЩ и редица други страни заемат неконструктивна позиция за ситуацията в Сирия, те отказват да приемат реалността, поясни той.

Междувременно високопоставен руски депутат заяви, че Москва е готова да помогне експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да посетят мястото, където се подозира, че са използвани химически оръжия.

Евгений Серебреников от военната комисия към Съвета на федерацията заяви пред РИА Новости, че Русия е загрижена за ОЗХО, тъй като "най-накрая трябва да започне да изпълнява функциите си, за които е създадена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във