Банкеръ Daily

Свят

Москва: Не приемаме ултиматуми за сваления над Донбас пътнически самолет

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че е неуместно Австралия и Холандия да поставят ултиматуми на Русия за обезщетение на роднините на загиналите при свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Самолетът беше свален през 2014 г. над територия, контролирана от проруските сепаратисти. Холандия и Австралия заявиха миналата седмица, че смятат Русия за отговорна за свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 души на борда. Русия отрича да е замесена. 

Лавров каза при посещение в Минск, че не е възможно ракетата, с която е бил свален самолетът, да е била изстреляна от мястото, посочено от представители на следствието в Холандия, отбелязва ТАСС.

По думите му съвместната следствена група, разследваща катастрофата, е отхвърлила "всички документални свидетелства, които Русия нееднократно е предоставяла".

Той заяви, че Русия и Беларус са разтревожени от зачестилите случаи на използване на сила в Донбас, което представлява нарушение на Минското споразумение за уреждане на ситуацията в Източна Украйна.

Според Лавров случаят Скрипал е бил изфабрикуван с цел провокация и сега се разпада поради липса на доказателства.

"Виждаме изкуствения характер, що се отнася до позицията на Запада към Русия, виждаме как едно сравнително малцинство в западния лагер, което обаче е достатъчно агресивно, е русофобски настроено, спекулира и злоупотребява с принципа на солидарността, принципа на консенсуса, който съществува в Европейския съюз, и се опитва да отклонява конструктивно настроените държави към конфронтационна политика по отношение на Русия", каза той.

"Добър пример в това отношение е случаят Скрипал, който се разпада пред очите ни поради липса на каквито и да е доказателства, каквито и да е потвърждения", заяви Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във