Банкеръ Daily

Свят

Москва не храни илюзии за подобряване на отношенията със САЩ след оставката на Болтън

Москва не храни илюзии за подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на Джон Болтън, съветника на Белия дом по националната сигурност. Това заяви днес за ТАСС зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков, предаде агенцията.

Все още има много вакантни длъжности на различни равнища в изпълнителната власт в САЩ и Москва е свикнала с това, добави той. "Темата не е кой къде и с какво се занимава във Вашингтон, а какъв може да бъде ефектът от гледище на перспективите за нормализиране на отношенията и подобряването им - каза дипломатът. - Засега за жалост виждаме, че на фона на продължаващите кадрови рокади няма никаква стабилизация."

"Затова нямаме илюзии, не храним особени надежди във връзка със събитията - подчерта Рябков. - Ще правим оценки какво може да се промени в американската външна политика, по-конкретно в руския й сегмент, единствено въз основа на конкретните действия."

Джон Болтън подаде оставка вчера по искане на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Самият Тръмп каза, че е поискал оставката на съветника си поради многобройни разногласия.

"Информирах Джон Болтън снощи, че Белият дом вече не се нуждае от неговите услуги. Не бях съгласен с много от неговите предложения, също така (несъгласни с него) бяха и други хора в администрацията", писа Тръмп в Туитър. Президентът добави, че ще номинира заместник на Болтън следващата седмица.

Болтън от дълго време беше радетел за военни действия срещу противниците на САЩ, на което Тръмп не се поддава, и се противопоставяше на преговори със Северна Корея и Иран, към което президентът се стреми по естествен инстинкт, коментира "Вашингтон пост". Болтън не промени тези свои възгледи, за да бъде в съгласие с президента, а напротив - бореше се с онези, които се съобразяваха с желанията на Тръмп - най-вече с държавния секретар Майк Помпео. Без съмнение това беше един от редките случаи, когато Тръмп каза истината, като написа туит, че категорично не е съгласен с много от предложенията на Болтън, което важи и за и други членове на президентската администрация, припомня вестникът.

Той беше третият съветник на президента по националната сигурност за 15 месеца и очевидно Тръмп го избра, защото му харесваше да го гледа по телевизията, макар лошата му слава на краен ястреб да беше отдавна известна. По изкривен начин, като се има предвид колко извън синхрон беше Болтън с приоритетите на Тръмп, той постигна доста, но главно в негативна посока. Миналата седмица помогна да бъде убеден Тръмп да торпилира, непосредствено преди да бъде подписано, споразумението с афганистанските талибани, мъчително договорено от Държавния департамент в период от близо година. По-рано тази година убеди президента да остави настрана възможно преходно споразумение със Северна Корея за ядрената й програма, което допринесе за провала на срещата на върха Тръмп - Ким в Ханой. Вместо да се посвети на задълженията си, които са да наблюдава процеса по правене на политика, включващ Държавния департамент, Пентагона и разузнавателните служби, той ловко нападаше инициативи, предприети от други - като преговорите със Северна Корея и Афганистан, и преследваше любими свои каузи като безсмисления кръстоносен поход срещу Международния наказателен съд. Болтън настояваше за опит за преврат срещу венецуелския президент Николас Мадуро, който се провали, коментира "Вашингтон пост". Ако Тръмп намери четвърти съветник по националната сигурност, той трябва да е много по-отстъпчив, заключава вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във