Банкеръ Daily

Свят

Москва: Китай не е крил информация за коронавируса

Китай съобщи за епидемията в Ухан още в края на декември, твърденията за опити на Пекин да скрие информация за пандемията са най-малкото некоректни, каза днес руският външен министър Сергей Лавров.

"Още в края на декември всички узнаха от нашите китайски колеги какво става там, когато те наистина се убедиха, че това наистина е епидемия. През януари за това вече говориха специалисти, в това число и такива под егидата на СЗО. В началото на февруари експерти на СЗО посетиха Ухан, сред тях, впрочем, имаше и руски специалист. Така че да се говори, че китайците са криели от СЗО, или че СЗО не е знаела какво става, или пък че е знаела, но е криела някаква информация, според нас е най-малкото некоректно", заяви той в интервю за медийния холдинг РБК.

"Никой, разбира се, не е очаквал такова развитие на събитията, такъв мащаб на пандемията. Но това е безпрецедентна ситуация, трябваше да се действа, когато опитът от предишни пандемии се оказа недостатъчен. Тази пандемия е много по-сериозна. И аз смятам, че специалистите от СЗО не трябва да бъдат обвинявани голословно, а е нужно всячески да бъдат подкрепяни и поощрявани", отбеляза Лавров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във