Банкеръ Daily

Свят

Москва: Изборът на Турция трябва да се уважава

Резултатите от вчерашния референдум в Турция, на който мнозинството гласува в полза на разширяване на президентските правомощия, трябва да бъдат уважавани. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Състоялият се референдум е абсолютно суверенен въпрос за Република Турция. Ние смятаме, че всички трябва да се отнасят с уважение към израза на волята на турския народ", посочи Песков.

Междувременно заместник-председателят на опозиционната Републиканска народна партия Бюлент Тезджан призова за анулиране на резултатите от референдума за конституционни промени.

„Има само едно решение за облекчаване на положението в контекста на закона – Висшият избирателен съвет да анулира изборите", подчерта Тезджан, цитиран от АФП.

След като 51,41 на сто от избирателите гласуваха с "да" на допитването, което предвижда реформа, въвеждаща президентска система на управление, а 48,6 на сто против, президентът Реджеп Тайип Ердоган отново призовава за връщането на смъртното наказание в страната.

"Имаме много работа за вършене, ние все още имаме много работа в тази страна. Ако е рекъл Бог, първата задача ще бъде ...". В този момент насъбралата се тълпа от симпатизанти го прекъсна с викове: "Смъртното наказание, смъртното наказание". Ако не получи необходимата подкрепа в парламента, „тогава също ще проведем референдум" по този въпрос, увери турският президент.

За тази цел ще е необходимо мнозинство от две трети в парламента. А мнозинство от 60% ще позволи провеждането на допитване до гражданите. Европейският съюз категорично потвърди, че процесът на присъединяване на Турция към Общността ще бъде прекратен, ако в страната отново бъде въведено смъртното наказание.

Според Ердоган и неговите привърженици реформата, предвиждаща въвеждане на президентска система на управление, е необходима, за да осигури стабилност в ръководството на държавата. Противниците на конституционните промени пък заявяват, че те ще доведат до засилване на авторитаризма в страната.

Президентът участва през последните седмици в десетки митинги в цялата страна, възпламенявайки масите с цел да спечели гласовете им. Той не щадеше усилията си, за да постигне победа на 16 април на най-важните избори в своя живот.

Конституционната промяна би позволила теоретично на Ердоган да остане на власт най-малко до 2029 г. За да влязат в сила предлаганите промени в законодателството, положителен вот на референдума трябва да са дали 50% плюс 1 от гласувалите. Вчера право на глас имаха над 58,3 млн. турски граждани.

Ердоган, който бе премиер на Турция над 11 години, бе избран с около 52 процента от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката на 10 август 2014 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във