Банкеръ Daily

Свят

Москва и Вашингтон са по-скарани отколкото през Студената война

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че отношенията между Москва и Вашингтон сега са дори по-лоши от тези по време на Студената война заради липсата на взаимно уважение, предаде Асошиейтед прес.

Лавров изтъкна, че Москва е готова да нормализира връзките си с Вашингтон, но предупреди, че САЩ трябва да спрат да се държат като "повелител", който обединява съюзниците си срещу Русия и Китай. Министърът предупреди, че ако САЩ отбягват взаимно уважителен диалог на базата на баланс на интересите, "ще живеем в условия на "Студена война" или дори в по-лоши условия".

През Студената война напрежението беше високо и често се появяваха рискови кризисни ситуации, но в същото време съществуваше и взаимно уважение, каза Лавров в интервю за руската държавна телевизия. Струва ми се, че сега то е дефицитно, допълни Лавров.

По-рано този месец администрацията на американския президент Джо Байдън наложи на Русия санкции за намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г. и за кибератака срещу федерални агенции - дейности, които Москва отрича. САЩ наредиха експулсирането на 10 руски дипломати, санкционираха десетки компании и физически лица и наложиха нови ограничения върху възможностите на Русия да взима заеми.

В отговор на това Москва разпореди експулсирането на 10 американски дипломати, включи в черен списък 8 настоящи и бивши американски служители и затегна изискванията за работа на посолството на САЩ.

Едновременно с налагането на санкции Байдън призова и за деескалация на напрежението и остави вратата отворена за сътрудничество с Русия в някои области. В интервюто си днес Лавров каза, че Москва има "положително" отношение към предложението на президента Байдън за среща на върха с руския президент Владимир Путин, но добави, че Русия все още анализира всички аспекти на тази инициатива.

Лавров посочи, че ще присъства на среща на първите дипломати на арктическите държави в Исландия, насрочена за следващия месец, и ще е готов да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън, ако той присъства на форума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във