Банкеръ Daily

Свят

Москва и Пекин обменят опит в контрола над комуникациите

Делегация на Китайската администрация за киберпространството (КАК) проведе разговори в Москва с ръководители на руския регулаторен орган по комуникациите - Роскомнадзор, съобщи руският регулаторен орган, цитиран от Ройтерс.

Руските власти са обект на критики, че се опитват да приложат китайския опит в ограниченията, налагани над използването на интернет в страната. Сътрудничеството на Москва и Пекин в тази сфера може да разтревожи руските застъпници на идеята за свободен интернет, отбелязва Ройтерс.

Пристигането на китайската делегация в Москва не беше предварително обявено. Очаква се представителите на КАК да посетят офиса на руския интернет гигант Яндекс, често назоваван като руския Гугъл, както и фирмата за интернет сигурност "Лаборатория Касперски", съобщиха за Ройтерс два източника, запознати със случая.

Роскомнадзор посочи в изявление, че с китайските пратеници са били обсъждани въпроси на сътрудничество и са договорени нови срещи в бъдеще. От Яндекс и от "Лаборатория Касперски" отказаха да коментират посещението на китайската делегация. От КАК също засега не е получен отговор на отправено подобно искане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във