Банкеръ Daily

Свят

Москва: България да прекрати участието си в "лова на вещици"

Русия си запазва правото на реципрочни мерки във връзка с обявяването от страна на България за персона нон грата на двама руски дипломати в София. Това се посочва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си запазва правото на "огледални ответни мерки", заяви Захарова. Дипломатът отбеляза, че антируската "шпионска мания" ескалира в България и това се случва в навечерието на предстоящите парламентарни избори на 4 април и на фона на общото влошаване на отношенията между Руската федерация и западните страни, предимно САЩ.

"Още веднъж призоваваме официално София да прекрати участието си в лова на вещици, което е в ущърб на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения”, подчерта говорителя на руското външно министерство.

Миналата седмица българската прокуратура съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и им предостави срок от 72 часа да напуснат страната.

В тази връзка от руската дипломатическа мисия подчертаха, че смятат решението на българската страна за необосновано и обещаха ответни действия.

"Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема", каза посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Тя посочи, че в публикувано от прокуратурата видео, за което се твърди, че показва съпругата на предполагаемия ръководител на шпионската група, се вижда жена, влизаща в руското посолство за решаване на пенсионни въпроси, и в това няма "криминален момент".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във