Банкеръ Daily

Свят

Москва: Американските санкции срещу Иран са нелегитимни

Санкциите на САЩ срещу Иран са напълно нелегитимни и нарушават решенията на Съвета за сигурност на ООН.  А формите, под които се обявяват и прилагат тези мерки, не могат да не предизвикват дълбоко разочарование. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на обща пресконференция с испанския външен министър Жозеп Борел в Мадрид.

"Русия очаква да бъдат намерени начини за икономическо сътрудничество с Иран въпреки санкциите. Москва приема, че споразумението за иранската ядрена програма остава в сила след възобновяването на американските санкции. Приемаме, че Съвместният всеобхватен план за действие остава в сила за тези, които са запазили участието си в този механизъм. След излизането на САЩ от СВПД участието си в него потвърдиха и европейците, и Русия, и Китай, и самият Иран", заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Испания смята, че няма причина САЩ да се отказват от иранската ядрена сделка.

САЩ въведоха отново и затегнаха икономическите санкции срещу петролния, банковия и транспортния сектор на Иран, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната си от ядреното споразумение с Техеран. Осем страни временно са изключени от санкциите на САЩ срещу иранския петролен сектор и ще могат да продължат да купуват ирански петрол. Над 20 страни вече са намалили вноса си на петрол от Иран, ограничавайки покупките си с над 1 милион барела дневно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във