Банкеръ Daily

Свят

Москва: Американските кораби в Черно море да стоят далече от руските брегове

Посещенията на американски бойни кораби в Черно море нямат нищо общо със сигурността на САЩ и са мотивирани от вътрешнополитически съображения, заяви руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от Ройтерс. Той каза, че тези кораби трябва да стоят далече от бреговете на Русия.

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети, навлезе в Черно море, "за да извърши операции, свързани със сигурността на корабоплаването и да съдейства за регионалната морска стабилност", гласи съобщение на военноморските сили на САЩ.

"Нашето пристигане в Черно море ще покаже възможностите за взаимодействие на ВМС при изпълнение на цели на общата сигурност, за да можем да действаме ефективно при бъдещи кризи или възпиране на агресия", заяви командващият офицер на "Доналд Кук" Матю Пауъл.

Руският Черноморски флот започна да следи движението на американския боен кораб, откакто той навлезе в района, съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия, цитиран от агенция РИА Новости.

Според международната конвенция от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, напомня руският Център за управление на отбраната, цитиран от РИА Новости. 

Ескадреният миноносец "Доналд Кук" пристигна днес на приятелско посещение в грузинското пристанище Батуми, съобщи в репортаж от мястото на събитието грузинската телевизия "Имеди".

Корабът пристига в Грузия за втори път през последните години, като целта е да се засили двустранното сътрудничество в сферите на морската сигурност и стабилност, заяви днес посолството на САЩ в Тбилиси. По време на посещението ще бъдат организирани съвместни тренировки на американски военни моряци със служители от грузинската брегова охрана.

По данни на местните медии миненосецът ще остане в Грузия до 24 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във