Банкеръ Daily

Свят

Московиси: Великобритания изгуби последния си шанс за Брексит със сделка

Британският парламент загуби "последната си възможност" да постигне сделка за Брексит, каза днес еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз на ЕС Пиер Московиси пред телевизия "Франс 2". "Направихме всичко, което можеше", каза Московиси, предаде Ройтерс.

Британските законодатели вчера категорично отхвърлиха сделката на министър-председателката Тереза Мей за напускане на ЕС, тласкайки Обединеното кралство в още по-дълбока криза. При това положение до дни парламентът трябва да реши дали да подкрепи излизане без сделка или да търси отлагане на напускането в последната минута.

"Сега е моментът британците да кажат какво искат, след като казаха какво не искат", каза Московиси. Той добави, че ЕС и страните членки трябва да ускорят подготовката за Брексит.

Същото изтъкна и германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот по радио "Дойчландфунк", предаде Ройтерс. Вече стигнахме до границата на поносимото, посочи Рот. "Веднъж вече променихме споразумението за напускане по искане на Великобритания. . . Готови сме да разговаряме, но не получаваме по-ясни позиции от Великобритания какво иска, а само какво не иска", каза той.

Министър Рот посочи, че отлагане на Брексит, планиран за 29 март, е възможно, но ако отсрочването е след началото на юни, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европарламент.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази надежда, че британските законодатели ще гласуват решително срещу напускане без сделка на заседанието на парламента днес.

"След решаващи дебати и гласувания днешният ден може да се окаже повратна точка", написа в Туитър министърът, близък съратник на канцлера Ангела Меркел.

"Отхвърлянето на Брексит без сделка с голямо мнозинство от всички политически сили ще обедини милиони в Обединеното кралство и в Европа", добави Алтмайер в туита си, адресиран до британците. "Каквото и да решите накрая, желая ви късмет, скъпи приятели".

Британският министър за Брексит Стивън Баркли каза днес, че ако Великобритания не успее да напусне ЕС, това ще създаде по-голям риск за нея, отколкото напускане без сделка, предаде Ройтерс.

"Ако ме изправите пред крайна ситуация, при която изборът е между това да няма сделка и това да няма Брексит. . . мисля, че излизане без сделка ще е много разрушително за икономиката и мисля, че излизането без сделка ще постави сериозни въпроси и пред съюза", каза Баркли по радио Би Би Си.

"Но мисля също, че да няма Брексит е катастрофално за нашата демокрация. Между двата неприятни варианта, мисля, че да няма Брексит е по-рисковано", подчерта Баркли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във