Банкеръ Daily

Свят

Мощен трус взе жертви в Афганистан

Най-малко 100 души са загинали, а между 200 и 300 са ранени при земетресение с магнитуд 7.5, регистрирано в Североизточен Афганистан, съобщи Ройтерс.

От Афганистан се съобщава за 24 загинали, а от Пакистан – за 76. Представители на властите са казали, че броят на жертвите може да нарасне през следващите дни, тъй като комуникациите в по-голямата част от района на земетресението са прекъснати.

Епицентърът е бил под планинската верига Хиндукуш, на 82 км югозападно от град Фейзабад, в отдалечен район на Афганистан. Земетресението е станало на дълбочина от 196 км, съобщи Геофизическият институт на САЩ, предаде Ройтерс.

В Афганистан най-малко 12 ученици загинаха, след като бяха стъпкани при паническо бягство от училище в северната афганистанска провинция Такхар.

"Учениците са бързали да излязат от сградата на училището в град Талукан (столица на Такхар), предизвиквайки блъсканица", кара ръководителят на департамента по образованието на провинцията Енят Навид. Той допълни, че 35 други ученици са били ранени.

Земетресението е усетено в продължение на близо минута в индийската столица Делхи, където стотици хора са излезли уплашени на улиците.  

Местни телевизионни канали в Пакистан показаха евакуация на хора от офис сгради, съобщи Би Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във