Банкеръ Daily

Свят

Морякът Александър Селкирк вдъхновява образа на Робинзон Крузо

На днешния ден през 1709 г. случайно минаващ кораб спасява от остров Мас а Тиера корабокрушенеца Александър Селкирк, който по-късно става  първообраз на литературния герой на писателя Даниел Дефо - Робинзон Крузо, от едноименния роман.

Александър Селкирк (Alexander Selkirk, Selcraig, 1676-13 декември 1721 г.) е шотландски моряк, прекарал четири години и четири месеца на самотен остров. Оставен през 1704 г. и намерен през 1709 г., той живее на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra, преименуван на Робинзон Крузо през 1966 г.). Това парче земя влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан и се намира на 640 км от крайбрежието на Чили.

Счита се, че Александър Селкирк е прототип на Робинзон Крузо - главния литературен герой от едноименния роман на Даниел Дефо. Селкирк е буен младеж и се присъединява към буканиерските пътувания към южните части на Тихия океан по време на Войната за испанското наследство. Буканиерите били капери и пирати, които атакували френските и испанските кораби в Карибско море през ХVІІ и ХVІІІ век. Една такава експедиция е командвана от Уилям Дампир. Корабът му акостира на островите Хуан Фернандес, за да събере провизии, а Селкирк прави правилна преценка, че корабът не е годен за плаване и поисква да бъде оставен на острова.

Когато най-накрая е спасен от британския капер Удс Роджърс, Селкирк вече е умел ловец и успешно използва намерените ресурси на острова. Историята му е широко разгласена след като се връща в Англия и ставайки източник на вдъхновение за писателя Даниел Дефо.

Английският писател и журналист Даниъл Дефо (Daniel Defoe, 1660-26 април 1721 г.), роден като Даниъл Фоу (Daniel Foe), станал известен с романа си "Робинзон Крузо". Представител на Просвещението. Автор на памфлети, сатира, есета по политически, икономически и социални проблеми, документална проза.

Островът Робинзон Крузо (на испански: Isla Robinsón Crusoe), до 1966 г. известен като остров Más a Tierra (Близо до земята), е най-големият остров от архипелага Хуан Фернандес, който е под чилийски контрол. Разположен е на 674  км западно от Южна Америка в южната част на Тихия океан. Архипелагът се състои от три острова - Робинзон Крузо, Алехандро Селкирк и малкия остров Санта Клара. Островът Робинзон Крузо се отличава с планински и хълмист терен, като най-високата точка връх El Yunque се намира на 916 м над морското равнище. Интензивна ерозия е довела до образуването на стръмни долини. В югозападната част на острова се е формирал тесен полуостров, наречен Cordon Escarpado.

Тук е мястото, където морякът Александър Селкирк е бил изоставен през 1704 г. и е прекарал следващите пет години в абсолютна самота. Съобразявайки се с литературните асоциации, свързани с острова, през 1966 г. правителството на Чили го преименува на остров Робинзон Крузо.

От 1877 г. трите острова са обявени за биосферни резервати с особено голяма значимост поради големия брой представители на флората и фауната, които са ендемити. Особено известно сред тях е червеното колибри.

Населението на остров Робинзон Крузо наброява около 500-600 човека, които живеят в селото Сан Хуан Баутиста (San Juan Bautista). Стотици туристи посещават острова годишно, а сред основните атракции е водолазното гмуркане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във