Банкеръ Daily

Свят

Моравецки: Полша няма да напусне ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки.

Полша няма планове да напуска Европейския съюз, заяви премиерът Матеуш Моравецки на пресконференция в Будапеща след срещата на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чешка република) с президента на Египет, съобщи ТАСС.

"Уважаваната от нас опозиция прави опити да ни обвини, че искаме да отслабим Полша и ЕС, като напуснем общността. Това не са само фалшиви новини, а по-лошо. Това е лъжа“, коментира премиерът. 

"Това е лъжа, основана на погрешното мнение, че хората не могат да разчитат решенията на Конституционния съд", допълни Моравецки.

Полският съд се произнесе срещу основния принцип на европейската интеграция миналата седмица, като рязко изостри спора за основните ценности между евроскептиците, които управляват във Варшава, и повечето от страните в блока. Решението на Конституционния съд бе възприето като директна атака срещу правния ред на ЕС, който е спойката, държаща ЕС заедно, пише Ройтерс.

Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС. Те се опасяват от перспективата страната им да последва Великобритания и да напусне блока.

Еврокомисарят по търговията  Тиери Бретон заяви, че не вярва ни най-малко, че е възможен Полекзит.

Подкрепата за членство в ЕС остава изключително висока в Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в блока и основен бенефициент на финансова помощ от съюза, предназначена да помогне на по-бедните членове да наваксат в развитието си.

Рейтинговата агенция Moody’s изчислява, че Полша е получила средно нетно финансиране от ЕС на стойност 2% от националния си БВП годишно от присъединяването си към блока през 2004 г. и че цифрата, предвидена за 2021-27 г., възлиза на около 3,2%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във