Банкеръ Daily

Свят

Моравецки: Няма риск Полша да напусне ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки

Няма риск от Polexit, заяви в понеделник по време на брифинг полският премиер Матеуш Моравецки в коментар на продължаващия спор между Варшава, Съда на ЕС и Европейската комисия за реформата на полската съдебна система.

"Няма риск от Polexit", каза той и нарече формулировката "политическа фантазия" и "политическа емоция", които опозицията в лицето на лидера на "Гражданска платформа" Доналд Туск се опитва да предизвика.

"Най-добрата политика към Европейския съюз е еврореализмът“, казва Моравецки. Той обясни, „това е политика, която, от една страна, предполага много недвусмислена защита на нечии интереси, но и защита по въпроси, на които Полша не се е съгласила при влизане в Европейския съюз и не е прехвърлила компетенции. "

През пролетта Моравецки се обърна към Конституционния съд на страната с искане да разгледа въпроса за съответствието на принципа на върховенството на европейското право и полските разпоредби в конституцията.

Миналата седмица Конституционният съд на Полша реши, че страната не трябва да се подчинява на разпорежданията на Върховния съд на ЕС, свързани с оспорваната съдебна ревизия. Това ескалира враждата между Варшава и Брюксел за върховенството на закона. Решението на Конституционния съд обхваща петгодишна битка за широкообхватни промени, извършени от полската консервативно-националистическа партия „Право и справедливост“, които дават на политиците широки правомощия над съдебната власт, пише Файненшъл таймс.

Съдът на ЕС постанови на свой ред, че дисциплинарната комисия, която Полша създаде, е в разрез със законодателството на съюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във