Банкеръ Daily

Свят

Moody’s понижи рейтинга на Япония

Moody’s понижи с една степен рейтинга на Япония. Кредитната агенция предприе този ход поради "повишена несигурност за постижимостта на намаляването на бюджетния дефицит".
Това е първата корекция на оценката за страната от 2011 г. насам.

 Moody’s понижи рейтинга на японския дълг до A1 от Aa3.

Според рейтинговата агенция решението на премиера Шиндзо Абе да отложи планираното ново покачване на данъка върху продажбите с 18 месеца "носи рискове за фискалната консолидация и, в дългосрочен план, поносимостта за дълга и устойчивостта".

Някои икономисти също така са подкрепили становището, че прилагането на увеличението на данъка върху продажбите е необходимо, за да се ограничи дългът на нацията.

Moody’s, която за последно понижи японския рейтинг през 2011 г., заяви, че "постигането на фискална консолидация ще бъде все по-трудно с течение на времето". Компанията се позова и на несигурността по отношение на времето и ефективността на мерките за намаляването на дълга, което представлява риск за растежа на Япония, както и за движението на доходността по японските държавни облигации.

Япония е най-задлъжнялата страна в света, като дългът е повече от два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт. Японският БВП се сви с 0,4% през тримесечието до края на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във