Банкеръ Daily

Свят

"Монпарнас" пази спомена за "Лудите години", легендарните кафенета и артисти

Парижкият квартал Монпарнас, видян от Айфеловата кула

Монпарнас (на френски: Montparnasse) е квартал в Париж, намиращ се на левия бряг на река Сена. Влиза в състава на града на 1 януари 1860 година. Името му дават студенти през XVII век.

Квартал "Монпарнас" става популярен в началото на ХХ век по време на така наречените "Луди години" (Années folles), когато в легендарните кафенета започват да се събират творци на изкуството - писатели, художници, поети, музиканти и интелектуалци от цял свят. По време на Втората световна война много от тях са принудени да напуснат града, защото са евреи или бежанци. Някои са убити от нацистите. Много от техните произведения са унищожени или разпилени по света.

Тук се намират музеят "Монпарнас", парижката обсерватория, парижките катакомби и други забележителности.

Музеят "Монпарнас" отваря врати на 28 май през 1998 г. и работи под това име до 2013-а. От 2015 г. след смяна на стопанисващата го организация мястото се нарича "Вила Василиеф". Намира се в старото ателие, от началото на миналия век, на руската художничка Мари Василиеф (1885-1957 г.). Музеят има постоянна нейна изложба. Музей "Монпарнас" е създаден, за да претвори епохата, когато интелектуалци, художници и писатели от всички краища на света се събират тук, за да творят. След промяната "Вила Василиеф" има амбициите да свърже историята със съвременността, като организира различни артистични прояви.

Парижката обсерватория (Observatoire de Paris) е създадена през 1667 г. в рамките на Френската академия на науките. Тя е построена близо до Пор-Роял, където се намира и до днес. Парижката обсерватория е най-старата действаща обсерватория и е сред най-големите астрономически центрове на света.

Основана е по времето на Жан-Батист Колбер, икономист и министър на финансите, търговия и флота при Луи XIV. Колбер е ключовата фигура в реализирането на проекта за създаване на абсолютната монархия. Привърженик и един от идеолозите на меркантилизма.

Строежът на сградата на обсерваторията, тогава далеч от центъра на Париж, е започнат през 1667 г. и е завършил през 1671-а. Архитект е Клод Перо, брат на писателя Шарл Перо (министър на общественото строителство по времето на Луи XIV). Сградата е разширявана  четири пъти, а през 1951-а до съществуващата сграда е построена и нова (оттогава старата сграда се нарича "сграда Перо"). При последната реконструкция на сградата "Перо" се обособява пищната Меридианна зала, проектирана от Жан Пруве.

През 1679 г. Обсерваторията публикува първия национален алманах в света Connaissance des temps. В него са включени таблици със затъмненията на спътниците на Юпитер, което е позволявало на мореплавателите да определят географската ширина с астрономически наблюдения. През 1863 г. Обсерваторията изработва първата съвременна синоптична карта. През 1882 г. е започнат проектът "Carte du ciel", имащ за цел да картографира цялото небе чрез мрежа от 33-см телескопи по цялата планета. По-късно проектът е изоставен като непосилен.

Парижките катакомби, или Катакомбите на Париж се намират се на юг от бившата градска порта ("Адската порта" на днешния площад Place Denfert-Rochereau). Костниците съдържат останките на около 6 милиона души и изпълват обновена секция от пещери и тунели, които са останки от каменни кариери. Това им дава репутацията на "най-голямото гробище в света". Отворено в края на 18 век, то става малък туристически обект в началото на XIX век, отворен за посещения от 1874 година.

Катакомбите са сред 14-те музеи в града, които са обединени от 1 януари 2013 г. в обществената институция "Парижки музеи". Официалното име на катакомбите е "Обществените костници". Макар че това гробище покрива малка част от подземните тунели, които обхващат "les carrières de Paris" ("кариерите на Париж"), днешните парижани често наричат подземната мрежа просто "катакомбите".

Днес съществуването на катакомбите е застрашено, главно поради наличието на подземни води. В каменоломна под земята е открит секретен немски бункер от Втората световна война, а само на 500 метра от него се е намирал главният щаб на водачите на френската Съпротива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във