Банкеръ Daily

Свят

Моловете и всички търговски обекти в Гърция отварят от утре

От утре в Гърция отварят моловете и всички търговски обекти, които бяха затворени повече от два месеца заради наложената строга карантина. В същото време в страната започна масовото ваксиниране срещу коронавируса на възрастните хора.

Успешно започна масовата ваксинация в Гърция, съобщават от министерството на здравеопазването. Приоритет имат възрастните хора над 85 години, които масово се имунизират срещу Covid-19. За малките острови, където няма болници изпратиха военни екипи с лекари, които ваксинират възрастните.

Забавянето на доставките на ваксината във всички европейски страни няма да се отрази на плана за поставяне на втората доза в Гърция, гарантира здравният министър. Осигурени са за Гърция 25 милиона ваксини, заяви в парламента премиерът Кириакос Мицотакис.

Поради подобрена епидемиологична обстановка правителството взе решение от утре да отворят търговските магазини и моловете. След 83 дни на пълна карантина магазините се подготвят да приемат клиенти от утре, като предлагат стоки на сезонно намаление. Броят на клиентите се определя от квадратурата на търговската площ.

Запазват се голяма част от мерките, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене, изпращане на телефонно съобщение за причината за излизане от дома.

Властите в Гърция предупреждават, че ако се увеличи рязко броят на заразените отново ще се въведе национална карантина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във