Банкеръ Daily

Свят

Молим ви, не хабете напразно защитните маски, апелира СЗО

Необходимо е да се приоритизира използването на защитни маски, за да има достатъчно бройки най-вече за медицинските работници. Моля ви, не използвайте маска, ако нямате нужда от нея или ако маските са в ограничени количества. Това призова техническият директор на една от здравните програми по спешност към Световната здравна организация Мария ван Керкхове по време на пресконференция за разпространението и мерките срещу коронавируса.

Организацията препоръчва защитните маски да се използват от инфектирани хора, тъй като по този начин ще намалят значително риска от това да заразят другите. Носенето на маски се препоръчва и за хора, които полагат грижи за пациенти с вече установена респираторна зараза.

В тази връзка от СЗО припомниха още да избягваме ''да разнасяме'' маските по улиците и пазарите, а вместо това да ги пестим колкото е възможно повече и за наистина наложителни ситуации.

Според експертите носенето на защитна маска от здрав човек на улицата не представлява абсолютна гаранция от защита от COVID-19.

По предварителни данни на здравната организация бройката на медицинските работници, за които ще са необходими предпазни костюми, е възможно да достигне 26 милиона в световен мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във