Банкеръ Daily

Австрийските Зелени, които участват във властта, питат:

Може ли Курц да управлява, докато го разследват?

Разследванията срещу австрийския федерален канцлер Себастиан Курц и хората от неговото обкръжение от Австрийската народна партия (АНП), свързани с подозрения за корупционни сделки, застрашават правителствената коалиция. Партията "Зелените", коалиционен партньор на АНП, постави днес под съмнение възможността федералния канцлер да управлява.

Шефът на "Зелените" и вицеканцлер на Австрия Вернер Коглер и ръководителката на парламентарната група Зигрид Маурер са поканили всички ръководители на парламентарните партийни групи на разговори, се казва в разпространено за медиите съобщение на бюрото на Вернер Коглер. Насрочена е среща за консултации с президента на страната Александър Ван дер Белен.

В съобщението, базирано на извършените вчера обиски в партийната централа на АНП, Министерството на финансите и Федералното канцлерство поради съмнения за корупция сред най-приближените лица на канцлера, се казва, че "впечатлението е унищожително" и казусът трябва да бъде изяснен. По-нататък Коглер посочва невъзможността правителството да мине към изпълнение на задачите от дневния ред, след като на фона на случилото се е поставена под въпрос възможността федералният канцлер да управлява.

"Наша задача е да се грижим за стабилността и реда", продължава Коглер. "Носим обща отговорност за страната. Трябва заедно да се грижим за стабилност и разясняване и затова искам да се консултирам с всички партии за по-нататъшните действия". Според наблюдатели "Зелените" оставят засега без отговор въпроса за последиците и бъдещето на правителствената коалиция.

В интервю по темата в късните телевизионни новини Себастиан Курц отхвърли обвиненията и изключи възможността да подаде оставка.

"В обвиненията се твърди, че манипулираните проучвания са провеждани през 2016 година. Да видим дали те са верни. Не разбирам защо аз трябва да съм отговорен за това. През 2016 година не бях нито лидер на партията, нито канцлер. Бях министър на външните работи. Няма доказателства, че съм контролирал анкетите или рекламите", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във