Банкеръ Daily

Свят

Може ли кралицата да спаси Брексит?

Мей може да поиска от кралицата да суспендира х.парламента.

Адам Биенков, Бизнес Инсайдър

След като дори Тереза Мей в частни разговори признава, че Брексит вероятно ще бъде отложен, много брекситъри търсят начини да подсигурят напускането на ЕС от Великобритания на 29 март.

Една идея, която набра популярност през миналата седмица, е кралицата (за която се смята, че е поддържала Брексит преди референдума) да използва правомощията си, за да подсигури британското излизане от ЕС.

Възможно ли е обаче кралицата наистина да се намеси, за да спаси Брексит?

Парламентаристите трябва да гласуват следващия вторник поправка, предложена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която ще проправи път към приемането в началото на следващия месец на закон, задължаващ премиера да поиска удължаване на двугодишния процес на Брексит.

Това ще означава, че Великобритания може евентуално да не напусне ЕС до края на годината, като брекситърите се страхуват, че отсрочката може да бъде използвана от проевропейските парламентаристи за предотвратяване на Брексит изобщо.

При сегашната ситуация има сериозна вероятност законът на Купър да бъде приет. Така че как може да бъде спрян?

Според един план, лансиран от водещия брекситър сред консерваторите Джейкъб Рийс-Мог, Тереза Мей трябва да поиска от кралицата да "прекрати" действието на парламента.

На събитие в Уестминстър на 23 януари Мог каза, че Мей трябва да използва всички "останали от миналото конституционни средства", за да спре приемането на закона, включително и суспендиране на парламента.

"Правителството е в правото си да използва други останали от миналото конституционни средства, за да го спре, на първо място имам предвид прекратяването", каза той. "Прекратяването обикновено продължава три дни, но всеки закон, който се подготвя за приемане преди прекратяването, отпада. Мисля, че това трябва да е отговорът на правителството", допълни Мог.

Може ли обаче това да проработи?

Има няколко очевидни проблема с този план. Първият е, че Мей вече даде знак, че му се противопоставя, като каза на консервативния депутат Дезмънд Суейн миналата седмица, че няма да бъде "изкушена" да измине пътя на суспендирането на парламента.

Вторият е, че дори парламентът да бъде суспендиран, депутатите просто могат да преминат към следващия проектозакон, който се появи пред очите им след завръщането им, и да го променят така, че да има същия ефект като проекта на Купър.

Така че как още може да се намеси кралицата?

 

Отказ от кралско одобрение

Според британската архаична и неписана конституция монархът трябва да даде "кралско одобрение" на всеки законопроект, приет в Камарата на общините, преди той да влезе в сила.

По принцип това означава, че кралицата може да реши да откаже одобрение на някой законопроект и да предотврати записването му като закон.

Както каза консервативният депутат брекситър Марк Франсоа пред Talk Radio тази седмица, "според нашата конституция монархът е крайната конституционна предпазна мярка".

Макар обаче на теория кралицата да има това право, то не е използвано от никой монарх след царуването на кралица Ана, която се възползва от него, за да спре Закона за шотландската милиция през 1707-а. Използването му наново със сигурност ще предизвика конституционна криза, каквато Великобритания не е виждала от стотици години.

В действителност правото за вето над приети от парламента закони би могло вероятно да бъде използвано отново само в най-крайни ситуации - например да се спре закон, позволяващ да бъде убивано първото дете във всяко семейство или за предотвратяване на установяване на фашистка диктатура.

Така че макар и да е възможно кралицата да предотврати влизането в сила на закона на Купър за отлагането на Брексит, е изключително малко вероятно да реши да го направи само за да гарантира, че Брексит ще се състои на определена дата, посочена от парламентаристите две години по-рано.

Превод Иван Гуляшки

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във