Банкеръ Daily

Свят

Могерини: Западните Балкани трябва да са приоритет на ЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес лидерите на страните членки на съюза да разгледат като приоритетен въпроса за бъдещето на Западните Балкани в ЕС, предаде Танюг.

"Вярвам, че лидерите и днес, и в следващите години трябва разгледат бъдещето на Западните Балкани като приоритет. Става въпрос и за нашия икономически просперитет, както и за сигурността на региона и на целия ЕС", каза Могерини, пристигайки в румънския град Сибиу /на неофициална среща на ЕС/ от Тирана, където се срещна с лидерите на Западните Балкани.

Могерини добави, че е много важно точно на Деня на Европа лидерите на страните членки да покажат единство и решителност да доизграждат проекта за ЕС, предаде БТА.

Хърватският премиер Андрей Пленкович от своя страна каза в Сибиу, че въпросът за разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде разгледан подробно след една година, на среща на върха на ЕС в Загреб по време на хърватското председателство.

"Сега сме две седмици и половина преди европейските избори и всички са фокусирани върху своите избиратели", отбеляза още Пленкович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във