Банкеръ Daily

Свят

Могерини се обяви против бежански центрове на Балканите

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, отговаряйки на журналистически въпрос за идеята да се открият лагери за бежанци на Балканите, отговори, че ЕС трябва да работи със съществуващия модел, предаде агенция МИА.

"Имаме система /на работа/ с Либия и мисля, че моделът може да бъде полезен, да се подкрепя и консолидира. Базиран е на сътрудничество с властите на място, с комисариата на ООН за бежанците и страната на произход. Моделът дава резултати и не мисля, че ни е нужен нов инструмент. Трябва да инвестираме повече ресурси да консолидираме този механизъм, който дава резултати вече шест месеца", каза Могерини.

Неотдавна премиерът на Дания предложи да се открият бежански лагери "в Европа, но извън ЕС", което според дипломатически източници е било намек за Западните Балкани. Австрия изрази подкрепа за тази идея, но тя не е формулирана официално.

През последните дни в австрийските медии се споменава Албания като страна, която може да създаде такива центрове. Запитан за това, австрийският канцлер Себастиан Курц отговори кратко "ще видим", съобщава днес белградският вестник "Новости".

Facebook logo
Бъдете с нас и във