Банкеръ Daily

Свят

Могерини призова да се уважава исляма

Европейският първи дипломат Федерика Могерини призова за повече респект към мюсюлманските държави. По думите и те страдат най-много от ислямския тероризъм.

Изявлението идва на фона на бурните протести в някои страни срещу карикатурите на пророка Мохамед в новия брой на "Шарли ебдо" и беше направено преди началото на днешното заседание на външните министри на 28-те. Те ще обсъждат помежду си и с генералния секретар на Арабската лига възможностите за повече сътрудничество и обмяна на информация срещу тероризма.

Според Могерини трябва да стане ясно, че проблемът не е между Европа и исляма.

"Трябва да поемаме пълна отговорност за това, което правим и което казваме. Уважението към другите е една от основните ценности на Европейския съюз. Очертаването на граница между свободата и уважението винаги е стояло като дилема и мисля, че трябва да гледаме много внимателно към този въпрос, особено като се има предвид какво се случва в различни части на света. Трябва да се изправим срещу тероризма, уважавайки исляма", подчерта върховният представител на Евросъюза за външната политика.

Външните министри от Евросъюза, които се събират днес в Брюксел, няма да вземат решения относно санкциите срещу Русия, уточни Федерика Могерини малко преди началото на дискусиите. По думите й всяка промяна в режима на санкциите ще зависи от изпълнението на минските договорености.

Facebook logo
Бъдете с нас и във